Jak zresetować router TP-Link?

Router firmy TP-Link możesz zresetować za pomocą przycisku „Reset”, który znajduje się na obudowie routera lub za pomocą funkcji „Factory defaults” dostępnej w panelu zarzadzania. Reset wykasuje wszystkich wprowadzonych zmiany w konfiguracji, a następnie zostanie przywrócona (automatycznie) domyślna konfiguracja routera.

Lagi w grach? Sprawdź routery dla graczy!

Reset routera TP-Link za pomocą przycisku

Naciśnij i przytrzymaj przez około 15 sekund przycisk „Reset” znajdujący się na tylnym panelu urządzenia. Po około 15 sekundach wszystkie kontrolki na przednim panelu zaświecą się i po chwili zgasną. Oznacza to, że router wykonał reset i uruchamia się ponownie. Reset należy wykonywać na działającym routerze (podłączonym do zasilania).

TP-Link - przycisk reset
Przycisk „Reset”.

Niektóre routery posiadają zintegrowany przycisk WPS/Reset. Przytrzymanie przycisku WPS/Reset krócej niż 10 sekund spowoduje uruchomiona funkcji WPS – funkcja nawiązywania połączenia bezprzewodowego. Uruchomienie funkcji WPS możesz poznać po migającej kontrolce konfiguracji (koło zębate).

Zazwyczaj dostęp do przycisku „Reset” jest celowo utrudniony, aby nie dochodziło do przypadkowego użycia. W niektórych modelach routerów TP-Link będziesz potrzebować odpowiedniego, cienkiego narzędzia. Użyj wygiętego spinacza lub prostego drucika do wykonania resetu.

Reset routera w panelu zarządzania

  • Zaloguj się do panelu zarządzania routerem
  • Przejdź do zakładki System tools, a następnie Factory Defaults.
  • Wybierz przycisk Restore.
  • Zobaczysz ostrzeżenie informujące, że przywracając ustawienia fabryczne, wszystkie wprowadzone zmiany zostaną utracone – potwierdź komunikat przyciskiem Ok.
TP-Link reset w panelu zarządzania
Reset routera TP-LINK w panelu zarządzania.

W niektórych seriach routerów TP-LINK, reset ustawień możesz wykonać przechodząc do: Zaawansowane, a następnie Narzędzia systemoweZapis i odczyt ustawień. Reset wykonasz wybierając przycisk Ustawienia fabryczne.

Reset ustawień w TP-Link Archer
Reset ustawień w TP-Link Archer

Router po resecie – co dalej?

Przywracanie ustawień domyślnych (reset) należy wykonać, jeśli występują problemy techniczne z prawidłowym działaniem urządzenia lub nie pamiętasz hasła do panelu zarządzania routerem. Po wykonaniu resetu konieczna będzie ponowna konfiguracja routera (jeśli wcześniej zmieniałeś domyślną konfigurację) np. nazwa i hasło sieci Wi-Fi, kontrola rodzicielska itp. Reset usunie również konfigurację interfejsu WAN. Większość urządzeń firmy TP-Link domyślnie posiada ustawione dynamiczne pobieranie adresu IP dla interfejsu WAN. Jeśli Twój dostawca Internetu korzysta z autoryzacji PPPoE, wówczas będziesz musiał ponownie skonfigurować login i hasło dla PPPoE.

Jeśli reset routera nie pomógł i router nadal nie działa prawidłowo, wówczas konieczna może okazać się wymiana urządzenia na nowe. Przed zakupem sprawdź nasz ranking routerów. Na pewno znajdziesz router dla siebie.

Szybkie WiFi w całym domu - sprawdź routery mesh

Podobne wpisy

Jak skonfigurować wzmacniacz Wi-Fi TP-Link RE450?

TP-Link RE450 to dwupasmowy wzmacniacz Wi-Fi. RE450 został wyposażony w trzy anteny, które zapewniają optymalny zasięg Wi-Fi i stabilne połączenie. Dodatkowo wzmacniacz posiada port Gigabit Ethernet do którego możesz podłączyć…

Czytaj dalej
TP-Link konfiguracja

Konfiguracja routera TP-Link

W artykule znajdziesz instrukcję logowania do panelu zarządzania routerem oraz opis konfiguracji Wi-Fi w routerach firmy TP-Link. Opis dotyczy większości dostępnych na rynku urządzeń produkowanych przez TP-Link np. Archer C6,…

Czytaj dalej